Mokslininkai papasakojo, kodėl moterims reikia valgyti chalvą


Patinka? Duok Like!
[fblike]

Chalva – viešnia iš rytų, viena iš pirmųjų patiekalų, patekusi ant rusų stalo. Tuo tarpu, kai užjūrio svečiai dar tik pasakojo apie bachlavą, lukumą ir nugą, chalva jau puikavosi stiklinėse vazelėse ant stalų.

Žinoma, ankstesniais laikais chalvą buvo sunku surasti dėl maisto produktų deficito, bet nežiūrint į tai, ji išsikovojo mūsų širdyse vieno labiausiai mėgstamų rytietiškų saldumynų vardą. O dabar, mūsų dienomis, kai chalvos yra visur, o jos gausybėje rūšių sunku ir susigaudyti, pasiaiškinkime, kuo gi ji užsitarnavo milijonų „mėgstamiausios“ vardą.

Chalvos naudingosios savybės

Rytuose prigijusi nuomonė, kad saikingas chalvos vartojimas padeda atgauti jėgas, todėl nė vienos vaišės nepraeina be šio skanėsto. Nuo seno burnoje tirpstantį skanėstą valgydavo suskaudus galvai, nusilpusiam imunitetui atstatyti ir pajutus pirmuosius peršalimo požymius.

Rytų šalyse, paprastų žmonių tarpe, gyvuoja patarlė „chalva – saldus ir tiesus kelias į motinystės pradžią“. Juk jaunai porai prieš pradedant kūdikį, rekomenduojama paskanauti chalvos.

Chalva būtina nėščių moterų racione. Joje daug folio rūgšties, gerai veikiančios mažylio vystymąsi. Labai naudinga chalva ir jaunoms mamytėms kūdikio žindymo metu. Pienas būna labiau prisotintas naudingų medžiagų ir vitaminų augančiam organizmui.

Chalva – puikus antioksidantas, šalinantis toksinus ir sureguliuojantis virškinamojo trakto veiklą. Šis saldumynas rekomenduojamas ir senyvo amžiaus žmonėms, kadangi chalvoje esantys komponentai įtakoja smegenų aktyvumą ir širdies kraujagyslių sistemą.

Svarbus faktas įsimylėjėliams – rytietiškas saldumynas yra puikus afrodiziakas, todėl būtinai pavaišinkite savo antrąją puselę saldžiu kąsneliu, belaukdami aistringos nakties.

 

Įdomūs faktai apie chalvą

Rytai – subtilus kraštas, pilnas paslapčių ir mįslių. Bet keletą įdomių faktų mums vis tik pavyko atrasti:

Pirmoji chalva buvo pagaminta dar 5 amžiuje prieš mūsų erą Irane. Žmogus, žinojęs visas gamybos paslaptis ir pašventęs save šiam amatui, vadinosi kandalatč (kalbama ne apie saulėgrąžų chalvą, nes saulėgrąžos pas mus atvyko žymiai vėliau, iš Amerikos).

Paradoksalu, bet chalvą galima sutikti Visatoje. Kažkur už Žemės platybių skraido asteroidas tokiu saldžiu pavadinimu.

Chalva gaminama ne tik iš mums įprastų produktų. Egzistuoja taip pat chalva iš manų kruopų, morkų ir netgi vermišelių.

Chalva aktyviai naudojama kosmetologijoje jau daugelį amžių. Norite lygios ir šilkinės odos – pasidarykite kaukę iš šio saldumyno ir alijošiaus sulčių.

Nepamirškite bent kartą per dieną pradžiuginti savęs aromatingos chalvos gabalėliu, juk laimė priklauso nuo mažų, bet tokių reikšmingų malonumų.

Komentarai

Reklama