JAV prezidentas J. Bidenas pasakė, jog Lietuvos vyriausybė elgiasi kaip “šūdo gabalas”…


Patinka? Duok Like!
[fblike]

Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia dalyvavimą Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos (COP26) pasaulio vadovų susitikime Glazge. Pasak šalies vadovo, pirmadienio vakarą jis oficialaus priėmimo metu turėjo galimybę pakalbėti su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentu Joe Bidenu.

„Pagrindiniai du dalykai – dar kartą padėkojau už JAV įsitraukimą į mūsų nacionalinio saugumo reikalus, į mūsų gynybos reikalus, ir, be jokios abejonės, paprašiau nuosekliai laikytis tos paramos politikos Kinijos klausimu, nes šiuo metu Lietuva savotiško taikinio vietoje, mums labai svarbu, kad mes turėtume visą reikalingą paramą tiek iš JAV, tiek iš Europos Sąjungos (ES), tiek ir šiandien tokią paramą mums išreiškė Australijos premjeras.

JAV prezidentas J. Bidenas pasakė, kad jie atidžiai stebi tai, ką Lietuva pastaruoju metu daro, ir kad mus palaiko šiame kelyje“, – LRT.lt Glazge sakė jis.

Pasak Lietuvos vadovo, sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu „nekvestionuoja vienos Kinijos politikos“, bet demonstruoja Lietuvos norą vykdyti savarankišką užsienio politiką.

„Lietuva nesiekia provokuoti konflikto lygioje vietoje. Lietuvos tikslas yra iš esmės įgyvendinti suverenios valstybės užsienio politiką, užmegzti kultūrinius, ekonominius santykius su tais regionais ir valstybėmis, su kuriomis mes norime tai daryti, ir šie veiksmai, niekaip nekvestionuoja vienos Kinijos politikos, kurią mes deklaravome prieš 30 metų, kurios mes laikomės ir šiandien“, – sakė G. Nausėda.

LRT.lt primena, kad Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu užrūstino Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kilus diplomatiniam konfliktui, Kinija vasarą atšaukė savo ambasadorių Lietuvai ir nurodė šaliai padaryti tą patį. Šalies ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių grįžo rugsėjo pradžioje.

Lietuvoje praėjusią savaitę viešėjo Taivano politikų ir verslo delegacija. Su ja atvykęs šios šalies Nacionalinio vystymosi tarybos ministras Kung Ming-hsinas sakė, kad Taivanas ekonominę atstovybę Vilniuje turėtų įsteigti iki šių metų pabaigos, nepaisant Kinijos protestų.

Lietuvos verslininkai sako, kad dėl Vilniaus ir Pekino nesutarimų prekyba su šia Azijos šalimi gerokai apsunko.

Komentarai

Reklama