„Coca-Cola“ po mikroskopu. Faktai, kurie kartą ir visiems laikams atsakys: gerti ar negerti


Patinka? Duok Like!
[fblike]

Turkija – pirmoji pasaulio šalis, kurioje prasidėjo teisminis tyrimas dėl žinomo gėrimo „Coca-Cola“ sudėties. Ant etiketės dažniausiai rašoma, kad jos sudėtyje yra cukraus, fosforo rūgšties, kofeino, karamelės, anglies dioksido ir vadinamojo „ekstrakto“. Šis ekstraktas ir sukėlė įtarimų.

Ir kompanijai „Coca-Cola“ neliko nieko kita, tik atskleisti paslaptį, iš ko gi ji iš tikrųjų gaminama. Pasirodo, tai yra skystis, gautas iš vabzdžio Cochineal (košenilis).

Košenilis – vabzdys, gyvenantis Kanarų salose ir Meksikoje. Jis prisisiurbia straubliuku prie augalo, čiulpia sultis ir niekada nepajuda iš vietos. Šiems vabzdžiams įrengiami specialūs laukai, kuriuose juos surenka kaimų gyventojai…

Iš šių vabzdžių patelių ir jų kiaušinėlių gaminamas pigmentas karminas, kuris ir suteikia „Coca-Cola“ rudą spalvą. Džiovintas košenilis atrodo kaip razina, bet iš tikrųjų tai yra vabzdys!

Dabar jūs žinote, ką reiškia žodis „Coca“ gėrimo pavadinime. O dabar papasakosiu jums, kas slypi už žodžio „Cola“. Šią informaciją gavau iš darbuotojo, kuris kolos gamykloje dirbo 23 metus.

Pagrindinė žaliava, iš kurios gaminama kola, yra salyklo šaknys, kuriomis maitinasi įvairūs žinduoliai, įskaitant ir peles. Didelės kompanijos ekskavatoriais surenka tonas šių šaknų. Renkant jas tokiais kiekiais, niekas nepasirūpina pelių ištraukimu. Tad salyklo šaknys presuojamos kartu su tuo, kas buvo įsipainioję tarp jų. Tik po to iš šios masės išimami kailio, letenų ir kitokių dalių likučiai! Kadangi šis gėrimas yra tamsios spalvos, niekas negali įžiūrėti jame kraujo ir pelių skrandžio turinio. Be abejo, kolą gaminančios kompanijos stengiasi chemikalais neutralizuoti žalingas medžiagas. Šią istoriją papasakojęs darbuotojas per visus 23 metus darbo kompanijoje nebuvo išgėręs nė vienos stiklinės kolos. Toliau spręskite patys.

Vašingtono mokslininkai išnagrinėjo vieno iš „Coca-Cola“ ingredientų sudėtį. Paaiškėjo, kad karamelė – tai visai ne ištirpintas cukrus, bet cheminis cukraus, amoniako ir sulfitų mišinys, gautas naudojant aukštą slėgį ir temperatūrą. Jis gali sukelti plaučių, kepenų ir skydliaukės vėžį, leukemiją. Taip pat paaiškėjo, kad gėrimo sudėtyje yra spirito – tai yra slapto priedo „7 iksas” pagrindas. Alkoholį maišo su keliais eterinio aliejaus lašais, cinamonu ir kalendra. O iš košenilio gaunamas skystis iš viso nėra perėjęs sertifikavimo procedūros, tad kai kuriose šalyse kola apskritai nėra gaminama.

Kaip organizmas reaguoja į kolą:

  • Po 10 minučių
  • 10 arbatinių šaukštelių cukraus „suduos smūgį“ jūsų sistemai (tai kasdienė rekomenduojama norma).
  • Jūsų nepykina, nes fosforo rūgštis numalšina cukraus poveikį.
  • Po 20 minučių
  • Padidėja insulino kiekis kraujyje. Kepenys perdirba cukrų į riebalus.
  • Po 40 minučių
  • Kofeino pasisavinimas baigiasi. Jūsų vyzdžiai išsiplečia.
  • Kraujospūdis padidėja, nes kepenys išmeta į kraują daugiau cukraus.
  • Blokuojami adenozino receptoriai, dingsta mieguistumas.
  • Po 45 minučių
  • Jūsų kūnas pradeda gaminti daugiau hormono dopamino, stimuliuojančio smegenų malonumų centrą.
  • Tokiu pat principu veikia ir heroinas.
  • Po valandos
  • Fosforo rūgštis jūsų žarnyne sujungia kalcį, magnį ir cinką, taip pagreitindama metobolizmą.
  • Padidėja kalcio išskyrimas su šlapimu.
  • Daugiau nei po valandos
  • Prie žaidimo prisijungia šlapimą varantys veiksmai.
  • Iš organizmo pasišalina kalcis, magnis ir cinkas, kurių yra mūsų kauluose, o kartu su jais – natris, elektrolitas ir vanduo.
  • Daugiau nei po pusantros valandos
  • Tampate irzlūs arba vangūs. Visas „Coca-Cola“ esantis vanduo pasišalina su šlapimu.

Aktyvus „Coca-Cola“ ingredientas – ortofosforo rūgštis. Jos pH lygus 2,8. Kad sunkvežimis galėtų pervežti „Coca-Cola“ koncentratą, jame turi būti įrengtos specialios talpyklos, skirtos žaliavoms, kurioms būdingas didelis korozingumas.

Išsami gausiai reklamuojamo gėrimo „Coca-Cola Light“ be kofeino sudėties analizė: “Aqua carbonated”, E150d, E952, E950, E951, E338, Е330, “Аromas”, Е211.

1. “Aqua carbonated” – gazuotas vanduo. Vandenyje esantis anglies dioksidas sudirgina skrandžio sekreciją, padidina skrandžio sulčių rūgštingumą ir sukelia meteorizmą – gausų dujų išskyrimą. Be to, naudojamas ne šaltinio, bet per specialius filtrus perleistas vandentiekio vanduo.

2. E952 (Cyclamic Acid and Na, К, Са salts) – ciklamo rūgštis ir jos natrio, kalio ir kalcio druskos.

Cukraus pakaitalas. Ciklamas – sintetinis chemikalas, 200 kartų viršijantis cukraus saldumą, naudojamas kaip dirbtinis saldiklis. Buvo uždraustas naudoti žmonėms skirtuose maisto produktuose, kadangi yra vėžį sukeliantis kancerogenas.

1969 metais Federalinės maisto ir vaistų agentūra (FDA) uždraudė jį naudoti JAV teritorijoje, nes buvo įrodyta, kad jis, kaip ir sacharinas bei aspartamas, žiurkėms sukelia šlapimo pūslės vėžį. Tais pačiais metais uždraustas ir Kanadoje.

1975 metais uždraustas Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre. Uždraustas naudoti gėrimams gaminti Indonezijoje. 1979 metais Tarptautinė sveikatos apsaugos organizacija reabilitavo ciklamatus, pripažinusi juos nežalingais.

* Saugi dozė – 0,8 g per parą.

3. E150d (Caramel IV – Ammonia-sulphite process – dažiklis) – degintas cukrus, gaunamas perdirbant cukrų tam tikroje temperatūroje su ar be cheminių reagentų. Šiuo atveju pridedama amonio sulfato.

4. E950 (Acesulfame Potassium – kalio acesulfamas) – 200 kartų saldesnis už sacharozę. Sudėtyje yra dimetilo eterio, kuris kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai, bei asparto rūgšties, kuri pasižymi nervų sistemą stimuliuojančiu poveikiu ir gali sukelti priklausomybę. Acesulfamas blogai tirpsta. Produktų, kurių sudėtyje yra šio saldiklio, nerekomenduojama vartoti vaikams, nėščioms ir maitinančioms moterims.

* Saugi dozė – 1 g per parą.

5. E951 (Aspartame) – cukraus pakaitalas sergantiems diabetu. Chemiškai nepastovus: aukštoje temperatūroje suyra į metanilą ir fenilalaniną. Metanolis (metilo spiritas) labai pavojingas: 5–10 ml gali sukelti regos nervo pažeidimą ir negrįžtamą aklumą, 30 mg gali sukelti mirtį. Šiltame gazuotame gėrime ir aspartamas transformuojasi į formaldehidą, kuris savo ruožtu yra stiprus kancerogenas.

Dokumentiškai patvirtinti apsinuodijimo aspartamu atvejai: lytėjimo netekimas, galvos skausmai, nuovargis, galvos svaigimas, pykinimas, stiprus širdies plakimas, svorio didėjimas, irzlumas, nerimas, atminties praradimas, regos sutrikimas, bėrimas, priepuoliai, regos praradimas, sąnarių skausmai, depresijos, spazmai, lytinių organų ligos, klausos praradimas.

Be to, aspartamas gali išprovokuoti šias ligas: smegenų auglį, išsėtinę sklerozę, epilepsiją, Bazedovo ligą, lėtinį nuovargį, Parkinsono ir Alzheimerio ligas, diabetą, protinį atsilikimą ir tuberkuliozę.

* Saugi dozė – 3 g per parą.

6. E338 (Orthophosphoric Acid – ortofosforo rūgštis) – cheminė formulė H3 PO4.

Lengvai užsideganti ir sprogi. Dirgina akis ir odą. Naudojimas: gaminant fosforo rūgšties druskas – amonio, natrio, kalcio, mangano ir aliuminio, taip pat organinei sintezei gaminant aktyvuotąją anglį ir kino juostas, ugnies užkardus, keramiką, stiklą, trąšas, sintetines valymo priemones, medicinoje, metalo apdirbime – metalui valyti ir poliruoti, tekstilėje – gaminant ugniai atsparias medžiagas, naftos ir degtukų pramonėje.

Maistinę ortofosforo rūgštį naudoja gaminant gazuotą vandenį ir išgaunant druskas (miltelius sausainiams gaminti). Užkerta kelią organizmui pasisavinti kalcį ir geležį, o tai gali sukelti kaulų trapumą, osteoporozę. Kiti šalutiniai poveikiai: troškulys, odos bėrimas.

7. Е330 (Citric Acid – citrinos rūgštis) – bespalviai kristalai.

Plačiai paplitusi gamtoje. Išgaunama iš melasos, fermentuojamos su Aspergillus niger pelėsiu. Naudojama farmacijos ir maisto pramonėje. Citrinos rūgšties druskos (citratai) maisto pramonėje naudojamos kaip rūgštys, konservantai, stabilizatoriai, o medicinoje – kraujui konservuoti.

8. Аromas – neaiškios kvapiosios medžiagos.

9. Е211 (Sodium Benzoate – natrio benzoatas) – sukelia atsikosėjimą, maisto produktų konservantas. Benzoinė rūgštis (E210), natrio benzoatas (E212) naudojami kai kuriuose maisto produktuose kaip baktericidinė ir priešgrybelinė priemonė. Prie tokių produktų priskiriami džemai, vaisių sultys, marinatai ir vaisiniai jogurtai. Nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems astma ir jautriems aspirinui.

Anglijos Šefildo universiteto molekulinės biologijos profesoriaus Piterio Paiperio naujausias tyrimas atskleidė, kad šis junginys pažeidžia DNR.

Paiperio teigimu, natrio benzoatas, būdamas aktyvus konservantų, naudojamų daugelyje gazuotų gėrimų, komponentas, ne panaikina DNR dalis, bet jas deaktyvina. Tai gali sukelti kepenų cirozę ir degeneracines ligas, pavyzdžiui, Parkinsono ligą.

Šaltinis

Komentarai